24 Temmuz 2012 Salı

İhanet Çanları

Size bir sır vereyim mi? Hani kandırılmaktan,yarı yolda bırakılmaktan,aldatılmaktan korkuyoruz ya... Tutarsız insanlardan kaçının.Bu kadar basit.Eğer tutarsızlıklarını dönüştürebiliyorsanız bunu yapın.Düşündüğünüzü net bir şekilde söyleyin tüm çıplaklığıyla. Eğer sessiz kalıyor ve yeterli bir düşünme süresi tanıdıktan sonra hala bir değişim gözlemleyemiyorsanız,bu kişinin varlığında ihanet uzun veya kısa vadede kaçınılmaz olacaktır.Bir diğer durum da şöyledir.Karşınızdaki tutarsızlıklarının farkında ve bütünü görmeden size anlatıyorsa değerlendirme şu şekilde olmalıdır: bunu size hangi tavırla anlatıyor? Eğer içinden çıkamadığı,kafası karışık bir şekilde anlatıyorsa dönüştürülmeye açıktır.Fakat uzun süredir karışıklıkla yaşıyor,verdiğiniz tepkilere bahaneler sunuyorsa hala bir ümit olmakla beraber işin başka bir boyutu da mümkündür.Kişi bu karışıklığı hata görmesine rağmen benimsemiş ve tutarsızlığının can sıkıcı taraflarını legalleştirmek için size anlatıyordur.Burada da ihanet çanları çalar.


İnsanın önce fikri daha sonra da davranışına yansıyan tutarsızlıkları can sıkıcıdır. Bu tür insanlar yanınızdayken karşı tarafın saflarına geçmesi an meselesidir.Söylemeliyim ki en yaygın tutarsızlık din anlayışı üzerinedir.Siz de bilirsiniz ki dininin somut yaptırımları karşısında fanatik bir tavırla hareket edenler,diğer soyut kavramların yeterince sert vurgulanmaması yüzünden günlük yaşayışta tezatlık yaratırlar.Örneklerine her gün şahit olduğunuzdan eminim.Benim asıl söylemek istediğim örnek verdiğim din meselesinin kendi içindeki tutarsızlıkla kalmayacağıdır.Kişi bu tezatlıkla yaşayıp benimsedikten sonra kendi yaşamını da bunun üzerinden şekillendirir.Hali hazırda onun için "en değerli" şeyde bile bu derecede tutarsızken fikirlerinde ve davranışlarında da aynı mantığı yürüttüğünü görmek şaşırtıcı değildir.Çelişkiyi kendinde hak görür.


Arkasından konuştuğu adamı görünce tavır değiştiren kişi tutarsızdır. On bir ay içkici dolaşan ramazanda oruç tutan kişi tutarsızdır.Küfrettiği hocası ona övgü yağdırınca yalakası olan kişi tutarsızdır.Haksızlıklar karşısındaki tutumu nahoş bir eziklikten ibaret olan kişi tutarsızdır.Düşüncesini yarı yolda bıraktığı gibi sizi de yarı yolda bırakır.


Bu noktada tutarsızlık çıkar ilişkilerine dokunuyor,hem de çok.Var olan dünya düzeninin katkılarıyla gizli liberaller,kapitalist hevesler doğuyor.Kişinin karakteri bundan bağımsız düşünülebilir mi?


Üzerinde düşünülmüş keskin tavırlar dışlanmanıza,bir süre yalnız kalmanıza neden olabilir. Fakat sahtelikten uzak yaşamanın başka  bir yolu bu yaşam çerçevesinde mümkün değildir. Yalnız kalmamak adına tutunduğunuz kişiler veya fikirler sizi de bu süreçte sahteleştirecektir.Maskeyi bir defa taktıktan sonra ona dönüşmeniz de sizi aklamaz. 

6 yorum:

  1. Son paragrafı çok çok çok sevdim. Tebrikler...

    YanıtlaSil
  2. Dünya,insanların inkar ettikleri kötülüklerle var.
    Aslına bakarsan,herkes masum.herkes ezilen.herkes özünde güya.
    Ama,birbirini yıkmaya ve kullanmaya gelince,yıkıcı bir canavardan,soytarı bir azizden farkları yok.senin bu yazın,benim son günlerde beynimi yiyen haksızlıkların birer dışa vurumu gibi.bu yüzden iyi ki varsın diyeyim.
    O maske bir gün,maske olmaktan çıkar.deriye tutunur.deride asalak bir canlı olarak yaşar ama kişi bunu rededer.redetmesinden ileri geliyor zaten bütün bu çirkinlikler..insanlar koyun sürüsü gibidir ama kurt sürüsü gibi görünmek ister.ve birbirlerini sosyal ortamlarda baston olarak kullanır.süs olarak kullanır.onlardan olmazsan da zalim yada ucube olursun.tutunamayan olursun.
    bazen böyle bir durum içinde kaldığımda kendime şunu derim,oğuz atayın da dediği gibi " senin ne işin vardı onlar arasında"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de tutunamayanlardanım.Ve bu öyle ironik durum ki tutunamamak onurlu bir tutum oluyor.Gerçekten geçiş aşamasındaysan kesin duruş sergilemeni tavsiye ederim.Çok sevdiğin, çok şey paylaştığın insanlar olacak tavır koyman gereken.Seni caydırmasın.Göreceksin senin gibiler de var. Komplekssiz,kim olduğunu bildiğin,gerçekten ne olduğunu bilen insanlar. Rahatsız ortamlarda rahatsız olman sağlıklı zaten.Sakın bu hissi kaybetme o zaman maskeye mahkum kalırsın.İyi ki varsın.İyi ki kendini kaybetmemişsin Lady Jane.

      Sil
  3. o kadar şekilcilik,o kadar nabza göre şerbet verme durumu varki tutarsızlık bir yaşama biçimi nerdeyse...en azından en yakınımızdakiler maskelerinden sıyrılabilse,biz maskemizden sıyrılmış olarak davransak o da yeter...

    YanıtlaSil